Evrensel Ölçek ve Sümer Tabletleri

Evrende mikrodan makroya hareket ettikçe temel yapıların frekanslarında görülen en temel ortak özelliklerden biri altın orandır. Zira altın oran sadece madde olarak deneyimlediğimiz fiziksel evrende değil, aynı zamanda daha sübtil alanlarda da (aydınlanma, farkındalık, düşünceler… gibi) ölçülmektedir.

Daha önce yazdığım makalelerde birçok örnek bulabilirsiniz. Bu makalede de, özellikle Planck seviyesinden başlayarak altın oran katlarının oluşturduğu yapıları ve bir kaç tarihi eserden örnek vermek istiyorum.

Dan Winter, 2015 yılında yazdığı “Fractal Conjugate Space & Time: Cause of Negentropy, Gravity and Perception” (Fraktal Birleşik Uzay & Zaman: Negentropi, Yer Çekimi ve Algının Kaynağı) adlı kitabında bu yapıların evrensel ölçekte nasıl dizildiğini (altın oran katları ile) matematiksel olarak ispat ediyor.

Dan's equation - Universal caduceus

Neden altın oran katları?

Çünkü tüm evrende hem aritmetik hem de geometrik orana sahip tek oran sadece ve sadece altın oranda mevcuttur. Bu o kadar önemli bir detaydır ki, bu detayın anlaşılmaması ve dikkate bile alınmadan geçilmesi modern biliminsanının en büyük hatası ve cehaletidir. Çünkü modern biliminsanı, doğanın neden fibonacci serisini ürettiğini ve neden altın orana doğru mükemmelleşen sistemler yarattığını anlamaktan (başka bir deyişle doğayı incelemekten) son derece acizdir. Bunun da yegane sebebi, tekelleşilmiş, çıkar çatışmaları arasında sorgulama yeteneğinin kaybedilmiş olmasıdır.

Aslında pek de ağır mühendislik bilgisi gerektirmeyen bu detaylara tekrar bir bakalım:

0.618… , 1.0 , 1.618… , 2.618… , 4.236…

Yukarıdaki altın oran serisinde herhangi yanyana iki sayıyı topladığınızda bir sonraki sayıya ulaşırsınız. Bu aritmetik orandır. Seri içerisindeki herhangi bir sayıyı alıp 1.618 ile (altın oran ile) çarptığınızda yine bir sonraki sayıya ulaşırsınız. Bu da geometrik orandır. Altın oran, SADECE hem aritmetik (toplamalı) hem de geometrik (çarpmalı) orana sahip değil, AYNI ZAMANDA, dalga mekaniği ve elektrik fiziği açısından da dramatik ve fazlasıyla gözden kaçmış anlamlara sahiptir. Çünkü, fizik ve felsefedeki birçok problem ve sır, en temelde, sonsuz ve yıkıcı olmayan (yapıcı) baskı problemine dayanmaktadır. Daha önceki yazımda bu konuyu paylaşmıştım.

Bu sebepten dolayı, birçok yazmış olduğumuz makalede, kuantum seviyesinden tutun, evrenin yapısına kadar, altın oranın ne şekilde bilimsel olarak ölçüldüğünü defalarca izzah ettik. Temel yapıların, altın oran bazlı formlar, mesafeler, alanlar ile oluşmasının yegane sebebi, merkezcil (implosive) alana olanak sağlayan faz uyumunun (phase conjugation) kendini en iyi ifade edebilme oranının altın oran olmasıdır. Bu da faz içerikliliğinin (charge embedding) ve enerji yoğunluğu potansiyelinin optimizasyonu anlamına gelmektedir.

planck

En baştan başlayacak olursak, Planck seviyesi (sabiti), en küçük seviye anlamına gelmektedir. Farklı boyutların Planck ölçekleri vardır. Planck zaman, Planck mesafe, Planck alan… gibi. Planck mesafe dersek, bu mesafe, ikiye bölünemeyen mesafe anlamına gelir. Uzay ve zaman boyutunun kumaşı gibi. Plank mesafesinin ölçümü yaklaşık olarak yandaki gibidir.

Planck seviyesinden başlayarak günümüzde sıkça kullanılan uzunluk birimlerine gelecek olursak (mm, cm, metre), hangi uzunlukların Planck’in altın oran katından oluştuğunu anlamak bugün mümkün. Bu konudaki en büyük katkı Dan Winter‘dan gelmektedir. Ayrıca John Michell’in de eski uygarlıkların ölçü birimleri üzerine yaptığı araştırmaların kilit noktasının İngiliz ölçü birimi olan fit (foot) ile ilişkisini anlatan çalışmaları önemli bir referans niteliğindedir.

 

 

İnsanlık tarihinin ilk yazılı eserlerinden iki örnek vermek istiyorum. Güneş Tanrısı Şamaş’ın kireçtaşından yapılmış rölyefi (Şamaş Tableti), oranları itibariyle incelendiğinde, geçmişin kadim ve en gizli bilgileri arasında bulunan “altın oran”ı barındırdığı görülmektedir.

Pisagor Okulu tarafından açıklanması yasak olan ve ancak dolaylı olarak bahsedilen altın oran, Şamaş Tableti üzerindeki bölümlerin ayrımında net olarak ölçülmektedir. Tablet üzerinde, iç içe geçmiş, üç tane altın oran dikdörtgeni görülmektedir.

Şamaş tableti altın oranı sadece içerisindeki oranlarda barındırmıyor, aynı zamanda size yukarıda bahsettiğim evrensel ölçeğe de ufak bir farkla denk gelmektedir. Wikipedia’daki açıklanan ölçüleri: Boy 29.2 cm, En: 17.8 cm. Evrensel ölçüler ile aralarında %5’lik bir fark bulunmakta (hem en hem boy).

Evrensel ölçek altın oran uzunluğu: 18.8 cm
Şamaş tableti eni: 17.8 cm

Evrensel ölçek altın oran uzunluğu: 30.4 cm
Şamaş tableti boyu: 29.2 cm

Acaba tabletin yanlarındaki aşınma payı bu açığı çıkartmış olabilir mi?

Plimpton 322 adı verilen başka bir tablet de Sümerlilerin trigonometriyi Yunanlılardan çok daha önce ve çok daha sofistike bir şekilde kullandıklarını göstermektedir. Plimpton 322 tableti, Hipparchus’dan (trigonometrinin mucidi zannettiğimiz Yunanlı matematikçi) 1,000 yıl öncesine işaret etmektedir.

Plimpton 322

Plimpton 322 sadece tarihin ilk trigonometri tableti değil, aynı zamanda altın oranı da kolon genişliklerinin (4 tane) birbirlerine oranında bulunduran bir tablettir.

Plimpton 322 altın oran

yıldızÖlçümlerini bizzat kendim yaptığım yukarıdaki resimde açık olarak kolonlar arasındaki altın oran ilişkilerini görebilirsiniz. Farklı renklerle işaretlediğim her kolon genişliği, aşağıya doğru indikçe birbirinin altın oran katından oluşmaktadır. En üstteki dört rengi (pembe, mavi, yeşil ve kırmızı) ve oransal mesafeleri alıp, bu oranlardan mükemmel bir yıldız inşa edebilirsiniz. Yıldızın (içinde pentagon vardır) en kadim sembollerden biri olmasının yanında, mükemmel altın oranı da içerdiğini hatırlatmak isterim.

Son olarak dünyada ilk kez özel bir fonksiyon ile tasarlanan bir altın oran cetveline Harmonizer‘a göz atalım.

Harmonizer 01

Harmonizer, dünyanın ilk, maksimize edilmiş faz içerikliliğine sahip altın oran cetveli. Bunun nedeni, cetvelin altın oran ölçüm yapmasının yanında aynı zamanda evrensel ölçeğe de tam olarak oturmasından kaynaklanıyor. Bugüne kadar bir sürü altın oran cetveli yapılmıştır fakat hiçbirisi evrensel ölçekler ile (Planck’in altın oran katları ile) uyumlu değildi. Harmonizer altın oran cetveli hem oranı hem de ölçeği içerisinde barındırmasından dolayı dünyada bir ilk olma özelliğini tutmaktadır. Detaylar: https://geometricmodels.com/2018/10/11/the-harmonizer-golden-ratio-ruler-caliper/

Facebook grubumuza ulaşmak için: Fraktal Alan Bilimi


FB event cover

Eğitim detayları için tıklayın.



2018 İzmir, Simya ve Kutsal Geometri Konferansı harika geçti. Yeni etkinlikleri buradan takip edebilirsiniz (tıklayın)

Etkinlik resmi

 

 

4 Comments

Yorum bırakın