Güzelliğin Sırrı: Altın Oran

Altın oran, matematikte ve fiziksel evrende her zaman var olmasına rağmen, insanlık tarafından tam olarak ilk kez ne zaman kullanıldığı ve uygulandığı bilinmemektedir. Fakat tarih içerisinde tekrar tekrar insanlık tarafından keşfedildiğini varsayabiliriz. Bu durum da altın oranın tarih boyunca farklı isimlerle yer almasını açıklamaktadır.

platonEflatun (Platon), MÖ 360’da, doğa bilimi ve kozmolojiyi kaleme aldığı “Timaeus” adlı eserinde, altın oranın, tüm matematiksel ilişkilerin ortak bağlacı olduğunu ve kozmos biliminin de anahtarı olduğunu belirtmiştir. Bundan 60 yıl sonra, Öklid (Euclid), “Elementler” adlı eserinde, bir doğruyu 0.6180399… bölerek, bunu ortalama oran (mean ratio) olarak tanımlamıştır. Daha sonra bu isim golden mean (altın oran) olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Euclidİşin ilginci, bugün hangi okula giderseniz gidin, hangi öğrenciye sorarsanız sorun (detay için tıklayın), bir doğruyu ortalama noktasından ikiye böl derseniz, o kişi de (eğer ki endoktrinasyon sisteminden çıkmışsa) tam olarak orta noktadan (yani 0,5 noktasından -yarısında) bu doğruyu ikiye bölecektir. 1 metreyi, 50 cm ve 50 cm olarak iki eşit parçaya böler. FAKAT, Euclid diyor ki; ortalama doğru 0,618 noktasında olur diyor.

Buradan anladığımız, geçmişde kullanılan sistemde, ortalama oranın bugün bilinenden çok daha farklı hesaplandığı ve bugünkü anlayışın dışında olduğu akla geliyor.

Altın oran konusu çok kısa geçiştirilecek bir konu değildir (detay için tıklayın). En azından, sanat ve mimarlık fakültelerinde verildiği gibi, öyle 1 saatte falan geçiştirilemez. Bir makaleye de sığacak bir konu değildir. Buna rağmen doğada görülen bir kaç örneği beraber inceleyelim.

Mikro seviyeden başlayacak olursak, 2010 yılında, İngiltere’de Bristol, Oxford, Rutherford’da ve Almanya’da Berlin’deki laboratuarlarda, “Heisenberg belirsizlik prensibi” üzerine çalışılırken, kuantum fiziğinde altın oran ölçülüyor. Altın oran simetrisi, ince yapı sabitinde (fine structure constant), kuart kütlesinde (dolayısıyla atom altı partiküllerde) tespit ediliyor. Bu keşif ile beraber fizik alanında nobel ödülü de beraberinde geliyor.

su molekülüHidrojen radyasıAyrıca su molekülünde ve hidrojen atomunun radyasında (elektron bulutları arasında, -Dan Winter keşfetti) altın oran ölçülüyor.

 

 

 

DNA’ya baktığımızda, her yerde bu oranı görmek mümkün (detay için tıklayın). Dan Winter’a göre, DNA’nın dinamik yapısı ve bu yapının altındaki ölçülebilen altın oran, DNA alanını elktriksel olarak merkezcil (centripetal) kuvvete dönüştürmekte ve bu orandan dolayı oluşan mükemmel merkezcil baskı alanı, DNA’nın piezoelektriksel doğasını oluşturmaktadır. Yani, mükemmel baskı/basınç alanı, DNA’nın elektrik alanını ya da potansiyelini arttırmaktadır. DNA, bir radyo istasyonu dönüştürücüsü gibi uzun dalgaları mükemmel baskı alanıyla kısa dalgalara dönüştürmektedir. Bu da DNA’nın doğal bir skalar dalga (scalar, longitudinal, compressional) üreticisi olduğunu göstermektedir.

beyin dalgalarıBeyin dalgalarında altın oran ölçülmektedir. Heart Tuner aplikasyonu, beynimizden yayılan beta, alfa, delta ve teta dalgalarının birbirleri ile olan ilişkilerinin altın orana yaklaştıkça, kişinin daha keyifli ve coşkulu hale geldiğini ölçmektedir.

Doğadaki sonsuz örneklerden biri de insan vücududur. Vücudumuzdaki oranlar, el ve parmak kemiklerimiz… altın oran içermektedir. Enerji  ve ışık bedenimiz bu sistem ile işlemektedir (detay için tıklayın).

 

İnsan yüzü de altın orana yaklaştıkça çekiciliği artmaktadır. Aşağıda yaptığım ölçümde, altın oranı Bensu Soral’ın yüzünde açık bir şekilde görebiliriz.

 

Picture7Güneş sistemimizdeki gezegenlerin yörüngelerinin birbirleri ile olan ilişkilerinde altın oran, Fibonaççi serisi aracılığı ile kendini göstermektedir. Spirasolaris.ca websitesinde detaylarını inceleyebilirsiniz. Picture8

 

 

 

2003 yılında Nature dergisinde yayınlanan araştırmada, Güneş sistemimizin dışında (Oort bulutu dışında) bulunan kozmik mikrodalga ışınlarının haritalaması ile çıkarılan evrenin haritasındaki ısı farkları gözedilerek oluşturulan madde yoğunluğu (galaksi yoğunluğu) haritası, farklı geometrik ve platonik sistemler ile ilişkilerinin olup olmadığı test edilmiştir. Yapılan testlerde, hiçbir geometri ve form bu ilişkiyi göstermezken, dodekahedron formunun evrenin yoğunluk haritası ile bire bir üstüste oturduğu saptanmıştır. Dodekahedron formunda mükemmel altın oran vardır. Yani evrenin formunda altın oran olduğunu anlamaktayız. Daha önceki makalemde okuyabilirsiniz (tıklayın). qwertrew

Ayrıca tarihi eserlerde, Sümer tabletlerinde (Şamaş tableti), Nemrut’daki kocabaşlarda ve daha birçok eserde altın oran mevcuttur. Detay için tıklayın.

Yani, mikrodan makroya her alanda bu kutsal oranı ölçebiliriz. Sadece algıladığımız bu boyutta değil, algımız dışında kalan boyutlarda bile altın oranın ipuçlarını bilimsel cihazlarla ölçebiliyoruz.

Amerikalı kuantum fizikçi Prof. Raymond Chaio, ışık ötesi hızı ölçümledi. Bu hızın, ışık hızının 1.5 ila 1.7 katı arası olduğunu ölçtü. Altın oran (1.618) tam olarak da bu aralığa denk gelmektedir. Bu kadar örneğin üzerine buna rastlantı dermiydiniz?

sdfghjkıolpğ.pngDan Winter, uzay-zaman kumaşındaki plank seviyesinden başlayarak, sadece altın oran katları ile evrendeki temel yapılara (hidrojen atomunun radyası, ADP -ATP, fotosentez, Schuman rezonansı, LF HRV -Mayer kalp basıncı, Venüs-Dünya yılı, ekinoks presesyonu…) ulaşmıştır.

Bu kadar örnekten sonra ortalama alacak olsanız, modern global endoktrinasyon sisteminin ortalamasını mı alırdınız yoksa Öklid’in ortalamasını (altın oran) mı alırdınız?

Facebook grubumuz: Fraktal Alan Bilimi (tıklayın)


FB event cover

Eğitim detayları için tıklayın.


2019 Ezoterik Prag turumuz harika geçti. Detaylar ve fotoğraflar için tıklayın.


2018 İzmir, Simya ve Kutsal Geometri Konferansı harika geçti. Yeni etkinlikleri buradan takip edebilirsiniz (tıklayın)

Etkinlik resmi

hgfdfghj.jpg

Son olarak dünyada ilk kez özel bir fonksiyon ile tasarlanan bir altın oran cetveline Harmonizer‘a göz atalım.

Harmonizer 01

Harmonizer, dünyanın ilk, maksimize edilmiş faz içerikliliğine sahip altın oran cetveli. Bunun nedeni, cetvelin altın oran ölçüm yapmasının yanında aynı zamanda evrensel ölçeğe de tam olarak oturmasından kaynaklanıyor. Bugüne kadar bir sürü altın oran cetveli yapılmıştır fakat hiçbirisi evrensel ölçekler ile (Planck’in altın oran katları ile) uyumlu değildi. Harmonizer altın oran cetveli hem oranı hem de ölçeği içerisinde barındırmasından dolayı dünyada bir ilk olma özelliğini tutmaktadır. Detaylar: https://geometricmodels.com/2018/10/11/the-harmonizer-golden-ratio-ruler-caliper/

6 Comments

Yorum bırakın